Tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands auto

De aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto is voor veel mensen een grote gebeurtenis. Het is natuurlijk vooral leuk maar het kan ook tot onzekerheid leiden. Als je weinig kennis van auto’s hebt kan het moeilijk zijn de juiste auto te vinden. Hoe voorkom je teleurstelling na de aanschaf van een tweedehandsauto door bijvoorbeeld gebreken waar je nooit aan hebt gedacht? In dit blog geven we je enkele tips die jou kunnen helpen bij de aanschaf.

tweedehands auto kopen

Zoek een betrouwbare autodealer

Als je zelf weinig kennis hebt van auto’s, kun je beter geen auto kopen van een andere particulier. Na het overschrijven is het moeilijk om verhaal te halen als er gebreken aan het licht komen. Veel veiliger is het om een tweedehands auto kopen bij een autodealer met BOVAG garantie. Dat geeft de koper meer zekerheid en recht op professionele hulp als er bijvoorbeeld iets stuk gaat.

Afvink lijst bij aanschaf tweedehands auto

Als je een betrouwbare autoverkoper hebt gevonden kun je onderstaande lijst gebruiken om de functies van de auto te controleren:

  • maak een testrit

  • werkt alle verlichting, zowel binnen als buiten?

  • controleer de kilometerstand dubbel, dus ook bij de RDW

  • vraag om het onderhoudsboekje en lees dit door

  • controleer raambediening, deurvergrendeling, verwarming, ruitenwisser en airco

  • kijk of er geen waarschuwingslampjes op het dashboard branden

  • is het reservewiel aanwezig?

  • controleer de lak van de auto op roest en krassen

  • controleer of de banden een goede (1,6 mm) profieldiepte hebben

de proefrit

Neem even rustig de tijd voor de proefrit. Luister voor je gaat rijden goed naar de motor. Als deze mooi gelijkmatig draait zonder tikken dan kun je gaan rijden. Test de remmen onderweg door een keer stevig te remmen en zet de auto ook een keer op de handrem. Tijdens het rijden voel je vanzelf wel of de auto prettig stuurt en optrekt.

Overschrijven van de auto

Heb je de tweedehands auto van je dromen gevonden? Dan kun je de auto overschrijven door het kenteken op jouw naam te zetten. Het is verstandig een contract of aankoopbon te vragen waarin de voorwaarde staan van de garantie. Van de verkopende partij ontvang je het originele tenaanstellingsbewijs (deel IB) en het overschrijvingsbewijs of een kentekencard (2 delen) met de tenaanstellingscode. Vergeet niet de verzekering te regelen voor je gaat rijden in je nieuwe tweedehandsauto.

Ben je op zoek naar een leuke tweedehands auto en kom je uit de omgeving van Brielle, Rockanje, Oostvoorne of Hellevoetsluis? Kom dan eens langs in de showroom van Autobedrijf Voorne. Wij hebben meestal tussen de 40 en 60 tweedehands auto’s in de showroom staan. Je kunt ook een kijkje nemen in onze DIGITALE SHOWROOM.