Wat is een radiateur?

Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van de radiateur, maar wat is het en waar dient het voor? De radiateur is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem van de motor van de auto. Zonder het koelsysteem zou de motor oververhit raken met alle gevolgen van dien.

radiateur werkplaats automonteur

De radiateur

De motor is zo gemaakt dat er koelwater om de cilinders heen stroomt en de warmte opneemt. Het koelwater komt daarna terecht in de radiateur. Daarbinnen wordt de koelvloeistof gekoeld door de luchtstromen die ontstaan als de auto vooruit gaat. De koele buitenlucht stroomt door buisjes met daarin lamellen en koelt zo de vloeistof af. Nadat de koelvloeistof is afgekoeld kan deze opnieuw gebruikt worden.

Onderhoud en reparatie

Tijdens de apk keuring, kleine- of grote onderhoudsbeurt controleren onze monteurs of er voldoende koelvloeistof in de motor zit en of er geen vervuiling in de radiateur is achtergebleven. Wanneer de motor tijdens het gebruik te heet wordt is de kans groot dat de radiateur koelvloeistof lekt. Dit kun je ook zien aan een plasje koelvloeistof onder de auto na het stil staan. Een lekke radiateur zal vervangen moeten worden. Onze monteurs weten precies welke geschikt is voor jouw auto. Het vervangen kost ongeveer 1 tot 2 uur, afhankelijk van het merk en type auto.

Wat kun je zelf doen?

Een goed functionerend koelsysteem zorgt ervoor dat jouw auto optimaal presteert en minder snel slijt. Controleer regelmatig het niveau van de koelvloeistof zodat deze ruim boven het minimum blijft. Als de motor een gesloten systeem heeft kun je de koelvloeistof in onze autogarage laten bijvullen. Ook het vervangen van een radiateur kun je het beste door onze vakkundige monteur laten doen.

Afspraak maken bij onze werkplaats

Merk je dat er problemen zijn met de radiateur of de koeling van jouw automotor? Wacht dan niet langer en maak direct een afspraak bij onze garage op tel. 0181-418888 of via onderstaande online agenda.