Katalysator vervangen

De katalysator speelt een cruciale rol in een verbrandingsmotor, omdat het verantwoordelijk is voor het neutraliseren van schadelijke stoffen die door de motor worden uitgestoten. Deze component zet schadelijke gassen om via een chemische reactie, waardoor de uitstoot tot wel 90% schoner wordt. Over het algemeen heeft een katalysator een lange levensduur, maar hij kan wel degelijk defect raken.

katalysator vervangen

Herkennen van een defecte katalysator

Als de katalysator defect raakt, zal doorgaans een waarschuwingslampje op het dashboard gaan branden. Er zijn ook andere symptomen waaraan je een mogelijke storing kunt herkennen:

  • Onaangename geur in de auto
  • Ratelend geluid
  • Zichtbare blauwe uitlaatgassen
  • Verminderde prestaties van de motor

Als je twijfelt, kun je altijd een afspraak maken bij onze werkplaats, zodat een monteur kan controleren of de katalysator moet worden vervangen.

Is vervanging noodzakelijk?

Als de katalysator defect is, moet deze onmiddellijk worden vervangen. Doorgaan met rijden is niet alleen schadelijk voor de motor, maar is ook wettelijk niet toegestaan. Als je veel kennis hebt van de werking van een automotor, kun je de katalysator zelf vervangen. In alle andere gevallen raden we je aan om de werkzaamheden te laten uitvoeren door een erkende autowerkplaats.

Afspraak maken

Je kunt een afspraak maken voor het controleren en, indien nodig, vervangen van de katalysator via onze online agenda door op de onderstaande knop te klikken of door ons telefonisch te bereiken op het nummer 0181-418888.