Tips voor goed onderhoud van je elektrische auto

De aanschaf van een elektrische auto is niet alleen goed voor het milieu maar het kan ook goed voor je portemonnee zijn. Zeker met de instabiele markt van brandstofprijzen. In dit blog geven we je enkele tips waarmee je jouw elektrische auto goed kunt onderhouden.

elektrische auto oostvoorne

Controleer regelmatig de batterijen

Een elektrische auto heeft twee soorten batterijen die je beide regelmatig moet laten controleren. De batterij met de kortste levensduur (3 tot 5 jaar) is de 12-Volt batterij waarop de deurvergrendeling, alarm en andere elektrische bediening is aangesloten. Onze monteur zal deze batterij controleren en als het nodig is vervangen in onze werkplaats in Oostvoorne. Daarmee voorkomen we dat je auto onverwachts niet meer wil starten.

De hoofdbatterij die de motor aandrijft heeft een langere levensduur. Veel fabrikanten garanderen een levensduur van 8 jaar maar meestal gaan de batterijen veel langer mee. Zoals bij alle batterijen zullen er in de loop van de tijd steeds meer cellen verslechteren. Het is daarom aan te raden om de batterij regelmatig te laten controleren door een vakkundige monteur. In sommige gevallen is het mogelijk om een deel van de batterij te vervangen om zo kosten te besparen.

Nog een tip om de levensduur van de batterijen te verlengen: Parkeer de auto zo veel mogelijk in de schaduw. Dit zorgt ervoor dat het klimaatsysteem minder hard hoeft te werken en bovendien heeft een hoge temperatuur invloed op de batterij zelf.

Vervang de remmen op tijd

Elektrische auto’s zijn voorzien van een regeneratief remsysteem. Dat houdt in dat het systeem de weerstand van de elektromotor gebruikt om de auto af te remmen. Het zorgt ervoor dat de remschijven minder zwaar worden belast en dus minder snel slijten. De batterijen maken de elektrische auto’s echter zwaarder dan auto’s met een diesel- of benzine motor. Dat laatste zorgt ervoor dat het verschil in slijtage uiteindelijk niet zo groot is. Zoals met alle remsystemen van auto’s, moeten die op elektrische auto’s regelmatig worden vervangen door een gekwalificeerde monteur, meestal om de twee jaar. Je kunt zelf regelmatig het remvloeistofpeil in het reservoir controleren. Dan weet je zeker dat er geen storingen of lekkages in het systeem zitten.

Zorg goed voor je banden

Elektrische auto’s hebben vaak banden met een lage rolweerstand. Deze banden zorgen ervoor dat je minder energie nodig hebt per kilometer en de banden slijten minder snel. De banden zijn echter wel duurder in aanschaf. Het regelmatig controleren van de banden op beschadiging kan ervoor zorgen dat je de band op tijd kan laten repareren in plaats van dat deze vervangen moet worden. Breng de banden ook regelmatig op de juiste spanning zodat je veiliger en zuiniger rijdt.

Slotsom

We hopen dat bovenstaande informatie je heeft geholpen bij het begrijpen van de belangrijkste verschillen in onderhoud voor een elektrische auto. Kort samengevat is dat goed zorgen voor de motor en accu, verstandig parkeren en de remmen en banden regelmatig controleren. Heb je hulp nodig bij het onderhoud van jouw elektrische auto? Maak dan een afspraak bij onze werkplaats in Oostvoorne. Elektrische auto’s van alle merken kunnen door onze monteurs worden onderhouden. Een afspraak maken kan telefonisch op 0181-418888 of in de online agenda via onderstaande knop.