De uitlaat van een auto vervangen of repareren

Een uitlaat van een auto heeft meerdere belangrijke functies. Bij de verbranding van benzine of diesel in de motor komen schadelijke gassen vrij. Deze gassen zijn schadelijk voor mens en milieu. De katalysator in de uitlaat van de auto filtert de gassen zodat de uitstoot minder schadelijk wordt. Bovendien zorgt de uitlaat ervoor dat deze gassen en de warmte die de motor produceert veilig buiten de auto worden afgevoerd. Ook zorgt de uitlaat voor geluiddemping. De uitlaat van een auto moet vervangen of gerepareerd worden als deze lekt of te veel geluid maakt.

uitlaat auto vervangen of repareren

Hoe gaat een uitlaat kapot?

De uitlaat onder je auto heeft een zwaar bestaan. Grote temperatuurverschillen en vocht maken ‘m vatbaar voor roest en slijtage. Daarnaast kan een tikje tegen een stoeprand of verkeersdrempel schade aanbrengen. De uitlaat bestaat uit verschillende onderdelen die kapot kunnen gaan. Een uitlaat bestaat meestal uit een uitlaatspruitstuk, een katalysator, een flexibel deel, een middendemper en een einddemper. Dieselauto’s beschikken daarnaast nog over een roetfilter.

Wanneer moet je een uitlaat vervangen?

Als een uitlaat verroest of beschadigd is of als deze lekt dan moet deze gerepareerd of vervangen worden. Een lekke uitlaat kun je meestal eenvoudig herkennen. Als je een brommend geluid hoort, uitlaatgassen ruikt binnen de auto of de uitlaat een rammelend geluid maakt of knalt dan is deze kapot. Met een lekke uitlaat mag je niet verder blijven rijden. In enkele gevallen kan een kapotte uitlaat gerepareerd worden, maar meestal vervangen we het onderdeel dat kapot is. Het volledig laten vervangen van de uitlaat is nagenoeg nooit nodig.

Wat moet je doen bij een kapotte uitlaat?

Als je problemen ondervindt met de uitlaat dan kun je een afspraak inplannen bij onze werkplaats. Onze monteur zal de uitlaat controleren om te bepalen welke werkzaamheden nodig zijn om het probleem te verhelpen. Je wordt vervolgens geïnformeerd over de repartie en de kosten. Na akkoord zullen we de uitlaat professioneel vervangen of repareren, zodat je weer zorgeloos de weg op kunt. Een afspraak maken bij onze werkplaats kan via onderstaande knop of telefonisch: 0181-418888.

FAQ

Heeft een elektrische auto een uitlaat?

Een elektrische auto heeft geen uitlaat. Hybride auto’s hebben echter wel een uitlaat omdat er ook een verbrandingsmotor in zit.