Wanneer moet de koppakking van een auto worden vervangen?

De koppakking is een cruciaal onderdeel van zowel benzinemotoren als dieselmotoren, dat door slijtage kan beschadigen. Een defecte koppakking kan lekkages veroorzaken, wat leidt tot verminderde prestaties van de cilinders. Tijdige reparatie voorkomt verdere schade aan de rest van de motor.

koppakking vervangen

Wat is de functie van de koppakking?

De koppakking bevindt zich tussen de cilinderkop en het motorblok, fungeert als afdichting en voorkomt lekkage van vloeistoffen en gassen. Het is een speciaal ontworpen pakking die ervoor zorgt dat het motorblok perfect aansluit op de cilinderkop. Elke motor heeft een unieke koppakking die niet uitwisselbaar is met andere merken of modellen.

Hoe herken je een lekke koppakking?

Onze monteurs zullen tijdens een APK of onderhoudsbeurt een lekkende koppakking detecteren. Zelf kun je een lekkage herkennen aan de volgende symptomen:

  • Olie- of koelvloeistoflekkage onder de auto.
  • Opvallend witte rook in de uitlaatgassen.
  • Snel dalend koelvloeistofpeil of verkleuring van de koelvloeistof door vermenging met olie.
  • Stijgend oliepeil.
  • Witte vloeistof aan de peilstok tijdens het controleren van de olie.

Wij adviseren je om bij vermoedelijke lekkage zo snel mogelijk een afspraak te maken bij onze werkplaats.

Hoe lang duurt het vervangen van een koppakking?

Het vervangen van een koppakking vereist expertise van een vakbekwame monteur. De benodigde tijd varieert per auto en merk. Aangezien vaak aanzienlijk aan de motor moet worden gewerkt, kun je rekenen op een vervangingstijd van een halve tot een hele werkdag.

Afspraak maken

Ervaar je problemen met de automotor die duiden op een lekke koppakking? Maak dan direct een afspraak bij onze autowerkplaats, zodat onze monteur de motor snel weer in optimale conditie kan brengen. Wacht niet te lang, want dit kan leiden tot ernstigere motorproblemen. Je kunt een afspraak maken via onderstaande knop of door te bellen naar 0181-418888.