Remblokken vervangen

Bij veilig en comfortabel autorijden spelen remblokken een cruciale rol. Tijdens het gebruik van de auto maken we frequent gebruik van de remmen, wat logischerwijs leidt tot slijtage. Omdat deze slijtage geleidelijk optreedt, merken bestuurders vaak niet op dat de remmen verslechteren en vervangen moeten worden. Het is daarom essentieel om regelmatig de remblokken en remschijven te (laten) controleren.

remblokken vervangen

Wat zijn remblokken?

Remblokken zorgen ervoor dat je geleidelijk, maar op tijd kunt stoppen. Wanneer je het rempedaal indrukt, worden de remblokken tegen de remschijf bij schijfremmen of tegen de remtrommel bij trommelremmen gedrukt. Hierbij komen aanzienlijke krachten vrij, wat leidt tot slijtage van de blokken. Zelfs elektrische auto’s met een regeneratief remsysteem ontkomen niet aan slijtage van de remblokken.

Wanneer zijn remblokken versleten?

Het is praktisch onmogelijk voor iemand zonder vakkennis om de dikte van de remblokken zelf te controleren. Tijdens een reguliere onderhoudsbeurt of APK zal onze monteur de remmen inspecteren en indien nodig vervangen. Als de remblokken tussen de onderhoudsbeurten door sneller slijten dan verwacht, kunnen de volgende signalen duiden op versleten remblokken:

  • Piepende of schurende geluiden tijdens het afremmen
  • Een verhoogde krachtinspanning op het rempedaal om af te remmen

Bij twijfel is het raadzaam om een afspraak te maken voor een controle van de remmen in onze werkplaats, want veiligheid staat voorop.

Hoe worden remblokken vervangen?

Hoewel ervaren sleutelaars met kennis van zaken de remblokken zelf kunnen vervangen, is het voor de meeste mensen verstandiger om dit door een vakman te laten uitvoeren. Het vervangen van remblokken vereist het verwijderen van de wielen, en het is altijd noodzakelijk om de remblokken aan beide zijden van de auto gelijktijdig te vervangen.

Afspraak maken

De controle van de remmen is een vast onderdeel van de onderhoudsbeurten en APK. Indien je de eerdergenoemde tekenen van slijtage opmerkt, kun je een afspraak maken via onze online agenda.